Ημερομηνία:
A a
More... Μένουμε Σπίτι    

Μένουμε Σπίτι

Σε Διαρκή Ενημέρωση Στήριξης των Επιχειρήσεων

More...
More... Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.    

Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.

Εκδήλωση Υπογραφής του Ιδρυτικού Συμβολαίου της Εταιρείας Διοίκησης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού Βοιωτίας Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α ΑΕ που πραγματοποιήθηκε την…

More...
More... Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.    

Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.

Εκδήλωση Υπογραφής του Ιδρυτικού Συμβολαίου της Εταιρείας Διοίκησης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού Βοιωτίας Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α ΑΕ που πραγματοποιήθηκε την…

More...
More... Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.    

Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.

Εκδήλωση Υπογραφής του Ιδρυτικού Συμβολαίου της Εταιρείας Διοίκησης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού Βοιωτίας Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α ΑΕ που πραγματοποιήθηκε την…

More...
More... Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.    

Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.

Εκδήλωση Υπογραφής του Ιδρυτικού Συμβολαίου της Εταιρείας Διοίκησης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού Βοιωτίας Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α ΑΕ πραγματοποιήθηκε την 6η…

More...
More... Σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασωπού-Οινοφύτων (ΕΑΝΕΠ)    

Σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασωπού-Οινοφύτων (ΕΑΝΕΠ)

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2019 υπεγράφη το καταστατικό σύστασης της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασωπού-Οινοφύτων.

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2015 JoomlaWorks Ltd.

Ανακοινώσεις - Ενημερώσεις

Ομιλία του κ. Νικολάου Κουδούνη Προέδρου ΔΣ του ΣΒΣΕ
Οινόφυτα, 24 Απριλίου 2017

 

Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ, κύριε Γενικέ,  Κύριε Περιφερειάρχη, εκλεκτοί προσκεκλημένοι!
Η παρουσία σας μας τιμά ιδιαιτέρως και μας γεμίζει κουράγιο αισιοδοξία και δύναμη να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας ως  Βιομηχανίες και  ως Σύνδεσμος, ώστε να καταφέρουμε να αναδείξουμε την Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση Οινοφύτων – Σχηματαρίου σε μία δεσπόζουσα χωροθετημένη, πολεοδομημένη και θεσμοθετημένη ΒΙΠΕ -  πρότυπο.
Ήδη ετέθη ο Θεμέλιος λίθος.
Σήμερα υπογράφηκε  από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς  Ελλάδας και την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ η «Συμφωνία Προθέσεων Συνεργασίας για την Ανάπτυξη – Υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων»
Τα μέρη συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, για την οργάνωση, χρηματοδότηση και ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3982/11 και με βάση τις ειδικότερες κατευθύνσεις, αποφάσεις και δεσμεύσεις που το κάθε μέρος αναλαμβάνει.
Σήμερα τελείωσε μία πολύμηνη και πολύπλοκη διεργασία κατάρτισης ενός κειμένου που προσπάθησε και πιστεύω πέτυχε να συγκεράσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις των μερών και να καταλήξει σε ένα κείμενο που θα αποτελεί τον οδηγό πλεύσεως για τις περαιτέρω ενέργειές μας.
Πρόκειται για μία Συμφωνία που η υλοποίησή της θα εδραιώσει στην κοινωνία την πεποίθηση ότι δεν υφίσταται πλέον ζήτημα Ασωπού, ότι η άναρχη άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση των Οινοφύτων που αποτελεί, σε Περιφερειακό και σε Εθνικό επίπεδο,  έναν από τους μεγαλύτερους μητροπολιτικούς πόλους μεταποιητικής δραστηριότητας, ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και απασχόλησης είναι πλέον παρελθόν.
Είναι καιρός, είναι θα έλεγα η ώρα, να αναδειχθεί η πραγματική, ή αν θέλετε η επιθυμητή εικόνα της Βιομηχανίας στην περιοχή.
Στην Λεκάνη Απορροής του Ασωπού  έχουν απομείνει σήμερα να λειτουργούν γύρω στις 200 βιομηχανίες.
Πάνω από 100 ή έχουν αναστείλει  την δραστηριότητα τους ή έχουν μετεγκατασταθεί σε γειτονικές  χώρες.
Οι εναπομείνασες,  οι περισσότερες από τις οποίες είναι μέλη μας, είναι κατά βάση εξωστρεφείς με ποσοστά εξαγωγών που κυμαίνονται από 40-85% με Μ.Ο 50%. Πάνω από το 15% των εξαγωγών της χώρας είναι από προϊόντα της περιοχής αυτής τα οποία συμβάλλουν στην διαμόρφωση του ΑΕΠ  κατά 2,5% .
Δυστυχώς δεν έχουν διερευνηθεί καθόλου οι λόγοι που η περιοχή περιήλθε σε μαρασμό και αποβιομηχάνιση όπως άλλωστε ολόκληρη η χώρα.
Η Βιομηχανία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, δεν αποτέλεσε για την πολιτεία,  εδώ και πολλά χρόνια, προτιμητέο πυλώνα ανάπτυξης της Χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάργηση και η επί  πολλά χρόνια απουσία Υπουργείου Βιομηχανίας. Έτσι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της Χώρας με την διαμόρφωση καθεστώτων ενίσχυσης των επενδύσεων με τις οποίες βελτιώνεται η επιχειρηματικότητα, η τεχνολογική ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η αποτελεσματική λειτουργία των διαθέσιμων υποδομών και η αξιοποίηση στην πράξη του ανθρώπινου δυναμικού της Χώρας, που θα προσέδιδε στην οικονομία μας δυναμισμό, τεχνογνωσία και θα προωθούσε τις εξαγωγές, δεν κατέστη εφικτή.
Η κατάσταση αυτή, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων, φάνηκε να αναστρέφει η σύσταση του Υφυπουργείου Βιομηχανίας και η μετέπειτα Διοικητική μετεξέλιξη του είναι ένα θετικό και αισιόδοξο βήμα. Η καταγραφή και η κωδικοποίηση των μέτρων  που απαιτούνται προκειμένου να αναδειχθεί ο ρόλος και η συμμετοχή της Βιομηχανίας στην ανάπτυξη της Χώρας και στην διαμόρφωση του ΑΕΠ της συντελέσθηκε με τη σύσταση του Φόρουμ Βιομηχανίας. Το Φόρουμ Βιομηχανίας προχώρησε στη συγκρότηση ενός επιτελικού συμβουλευτικού οργάνου, το «όργανο εθνικής συνεργασίας», βασικός στόχος του οποίου είναι η συστηματική αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων του χώρου της βιομηχανίας, μέσω της εκπόνησης ενός προγράμματος άμεσων ενεργειών,  που προσδιορίζει την «Εθνική στρατηγική για την Βιομηχανία».
Στο Φόρουμ για τη Βιομηχανία που δημιουργήθηκε και πλαισιώθηκε από  θεματικές ομάδες εργασίας, που επεξεργάσθηκαν επιμέρους σχέδια δράσης και άμεσων ενεργειών, ο ΣΒΣΕ είχε καταλυτική συμμετοχή.
Η δομή του Φόρουμ Βιομηχανίας πλαισιώθηκε από  τις ακόλουθες  Ομάδες Εργασίας.
•    Ομάδα ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
•    Ομάδα ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
•    Ομάδα ενίσχυσης ΜμΕ
•    Ομάδα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
•    Ομάδα ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ – ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
•    Ομάδα ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Οι προτάσεις μας ειδικότερα στις  ομάδες ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  και προσδιορισμού των ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ στόχευσαν  στη δημιουργία και διατήρηση ενός απλού, σταθερού και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην άρση διοικητικών εμποδίων, για τη βελτίωση της διαδικασίας αδειοδότησης, για την επίλυση θεμάτων που αφορούν βιομηχανικά πάρκα και τα πάρκα εφοδιαστικής αλυσίδας, για θέματα εποπτείας της αγοράς, για τα θέματα χωροταξίας, περιβάλλοντος και ενέργειας προκειμένου να συμβάλλουν στην  ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα στην αναστροφή της αποβιομηχάνισης της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτής της  ομάδας ο ΣΒΣΕ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση τροποποίησης και συμπλήρωσης του Ν. 3982/2011, έχοντας κατά νου την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κυρίου Μπακογιάννη για ανάπτυξη ΕΠΕ Οινοφύτων.
Δυστυχώς καμία από τις τεκμηριωμένες προτάσεις των ομάδων δεν υλοποιήθηκε με νόμο ή με Υπουργική απόφαση παρά το γεγονός ότι όλες έτυχαν της έγκρισης του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π .
Η ήδη υπογραφείσα «Συμφωνία Προθέσεων Συνεργασίας» για την ανάπτυξη του Ε.Π φέρνει, κύριε Υπουργέ, πιο κοντά την ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας σας για το θέμα αυτό.
Ο ΣΒΣΕ είναι πρόθυμος να συμμετάσχει ενεργά σε σχετική ομάδα εργασίας που θα επεξεργασθεί  και θα προτείνει τις σχετικές τροποποιήσεις και συμπληρώσεις.

Κυρίες και κύριοι ο τομέας της Παραγωγής, ιδιαίτερα των δυναμικών κλάδων της οικονομίας αποτελεί σύμφωνα με τις διατυπωθείσες θέσεις του Φόρουμ,  βασική αναπτυξιακή παράμετρο της οικονομίας κάθε χώρας. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, διασυνδέεται στενά με άλλους τομείς της οικονομίας (πρωτογενής & τριτογενής τομέας) και έχει τις σημαντικότερες έμμεσες πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις σε αυτούς, ιδιαίτερα δε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η βιομηχανία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες και της Ελληνικής οικονομίας, παρά τη σημαντική μείωση που εμφάνισαν τα βασικά μεγέθη της, την περίοδο της κρίσης, δηλ. από το 2008 μέχρι σήμερα και τη διαπιστωμένη αποβιομηχάνιση, η βιομηχανία παραμένει σημαντική για την ελληνική οικονομία δεδομένου ότι:
1.    Είναι ο 3ος μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα,
2.    Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων με περισσότερους από 100 εργαζόμενους
3.    Διαθέτει ικανό αριθμό σύγχρονων επιχειρήσεων, διεθνώς ανταγωνιστικών και με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.
4.    Προσφέρει μόνιμη απασχόληση, μη υποκείμενη στις εποχικές διακυμάνσεις και κατά συνέπεια είναι ο σημαντικότερος αιμοδότης όχι μόνο ασφαλιστικών εισφορών αλλά και φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Επομένως, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με στόχο την επανεκκίνηση και αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί χωρίς την ανάκαμψη της Ελληνικής βιομηχανίας και την επανάκτηση και αύξηση του μεριδίου της στο ΑΕΠ.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός απαιτείται μια ρεαλιστική, μέσο-μακροπρόθεσμη και ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική.
Απαιτείται όμως και η δημιουργία χώρων υποδοχής νέων επενδύσεων και θέσπιση πολεοδομικών κανόνων για την δημιουργία δυνατότητας επέκτασης των ήδη εγκατεστημένων βιομηχανιών.
Είμαστε βέβαιοι ότι ανάπτυξη του Ε.Π. θα δώσει μεγάλη ώθηση για ανάπτυξη σε τοπικό σε Περιφερειακό αλλά και σε Εθνικό επίπεδο.
Είναι βέβαιο ότι το ρηθέν από τον Αρχιμήδη τον αρχαίο πρόγονο μας  και εφευρέτη του μοχλού «Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω», ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση μας.
Δημιουργούμε το ΕΠ ως μοχλό για να λειτουργήσει η ανάπτυξη την οποία όλοι προσδοκούμε.
Προσδοκούμε επίσης την σύμπραξη και αρωγή της Πολιτείας.
Πιστεύουμε ότι η  παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κυρίου Αλέξη Χαρίτση και του Γ.Γ Βιομηχανίας κυρίου Ευστράτιου Ζαφείρη εδώ  το επιβεβαιώνει.
Επιβεβαιώνει ότι η Πολιτεία θα στηρίξει και χρηματοδοτικά την προσπάθεια μας η οποία θα  αποτελέσει έναν από τους κύριους πυλώνες της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της εξόδου της από την κρίση.

Ευχαριστώ.
Οινόφυτα, 24 Απριλίου 2017
Νικόλαος Κουδούνης