Ημερομηνία:
A a
More... Μένουμε Σπίτι    

Μένουμε Σπίτι

Σε Διαρκή Ενημέρωση Στήριξης των Επιχειρήσεων

More...
More... Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.    

Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.

Εκδήλωση Υπογραφής του Ιδρυτικού Συμβολαίου της Εταιρείας Διοίκησης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού Βοιωτίας Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α ΑΕ που πραγματοποιήθηκε την…

More...
More... Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.    

Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.

Εκδήλωση Υπογραφής του Ιδρυτικού Συμβολαίου της Εταιρείας Διοίκησης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού Βοιωτίας Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α ΑΕ που πραγματοποιήθηκε την…

More...
More... Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.    

Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.

Εκδήλωση Υπογραφής του Ιδρυτικού Συμβολαίου της Εταιρείας Διοίκησης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού Βοιωτίας Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α ΑΕ που πραγματοποιήθηκε την…

More...
More... Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.    

Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.

Εκδήλωση Υπογραφής του Ιδρυτικού Συμβολαίου της Εταιρείας Διοίκησης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού Βοιωτίας Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α ΑΕ πραγματοποιήθηκε την 6η…

More...
More... Σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασωπού-Οινοφύτων (ΕΑΝΕΠ)    

Σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασωπού-Οινοφύτων (ΕΑΝΕΠ)

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2019 υπεγράφη το καταστατικό σύστασης της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασωπού-Οινοφύτων.

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2015 JoomlaWorks Ltd.

Εισηγήσεις

Read More

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

 Εισήγηση του κυρίου Νικολάου Κουδούνη

Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας

2ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

 

Λιβαδειά, Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

 

Κυρίες και κύριοι,
Είμαι υποχρεωμένος να εξάρω την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθώς και του Επιμελητηρίου Βοιωτίας για τη οργάνωση του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη.
Το Περιφερειακό Συνέδριο για  την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη γίνεται πλέον θεσμός για την Περιφέρεια , και πρέπει να εξελιχθεί σε κορυφαίο αναπτυξιακό και επιχειρηματικό βήμα. Ήδη διαπιστώνεται η ποιοτική και ποσοτική διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση και χαρακτηρίζεται από το πλήθος των προσωπικοτήτων που συμμετέχουν που προδικάζει  και την πληρότητα θέσεων και απόψεων που θα διατυπωθούν.
Η φυσική διαδρομή και ο προορισμός του λόγου που θα διατυπωθεί, η επεξεργασία του περιεχομένου του σε συνδυασμό με την δυναμική της πειστικότητάς του, και του ρεαλισμού του, είναι το ευήκοο ους της Διοίκησης που ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθεί και να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα συμπεράσματα αυτής της εκδήλωσης. Καταθέτω λοιπόν την πρόταση, για την περίπτωση που δεν έχει προβλεφθεί ήδη από τους οργανωτές, να επιλεγεί  μία ομάδα εργασίας η οποία θα καταγράψει, θα κωδικοποιήσει  και θα δημοσιοποιήσει τους υπέρτιτλους και  τα συμπεράσματα των εργασιών μας.
Η καταγραφή αυτή πρέπει να αποτελέσει το εργαλείο πίεσης και ελέγχου της κεντρικής Διοίκησης για το βαθμό ανταπόκρισής της σε αυτονόητες τις περισσότερες φορές υποδείξεις και προτάσεις βελτίωσης του επιπέδου της ποιότητας και της ταχύτητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις,  από το τέρας που αποτελεί σήμερα την Δημόσια Διοίκηση γενικότερα. Μία Δημόσια Διοίκηση η οποία έχει κτισθεί με όρους και κανόνες άλλων εποχών, έχει ενσωματώσει στις διαδικασίες της όλη την καχυποψία την δυσπιστία, την αυταρχικότητα και τις αγκυλώσεις  που δικαίως ίσως έχουν προκύψει από παραλείψεις παρατυπίες και από την αναξιοπιστία ελάχιστων συναλλασσομένων.
Δεν είναι όμως το αποκλειστικό πρόβλημα η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, η καταγραφή πρέπει να εστιάσει σε όλη τη δέσμη των αντικινήτρων που αποτελούν τα τείχη που φράζουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Κυρίες και κύριοι,
Εν όψει της σημερινής εκδήλωσης και έχοντας προ οφθαλμών την διατύπωση προτάσεων και θέσεων που θα θέσουν ένα μικρό πετραδάκι στο οικοδόμημα που λέγεται «ΑΝΑΠΤΥΞΗ», ανέτρεξα σε παλαιότερες θέσεις μου που είχα διατυπώσει με την ευκαιρία παρόμοιων εκδηλώσεων. Είχα την αγωνία να μην ειπώ τα ίδια πράγματα, να μην επαναλάβω τον εαυτό μου. Ανέτρεξα λοιπόν στα κείμενά μου του Δεκεμβρίου του 2005 για το Αναπτυξιακό Συνέδριο του Νομού, τότε, Βοιωτίας για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.
Μελέτησα την εισήγησή μου με τίτλο « Βοιωτική Βιομηχανία μοχλός ανάπτυξης του Νομού, παρόν και μέλλον», στην Ημερίδα του ΤΕΕ τμήμα Ανατολικής Στερεάς στις 6 Φεβρουαρίου του 2010,καθώς και την εισήγησή μου με τίτλο «Περί Ανάπτυξης» στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο που έγινε στις 29 Μαΐου του ιδίου έτους και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σήμερα θα επαναλάβω τα ίδια σχεδόν πράγματα ιδωμένα από άλλη ίσως οπτική γωνία και προσαρμοσμένα στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Σήμερα είμαστε στην επόμενη μέρα. Σήμερα οι επιχειρήσεις μας μαζεύουν τα συντρίμμια τους και απαριθμούν τα θύματά τους, αφού πέρασε από πάνω τους ο τυφώνας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Σήμερα οι επιχειρήσεις μας διέρχονται τον τρίτο χρόνο της πρωτοφανούς εγκατάλειψής τους από τις πηγές χρηματοδότησής τους, αδειάσανε τα ράφια τους, αναγκασθήκανε να απολύσουν και συνεχίζουν να απολύουν το προσωπικό τους, υπέστησαν μείωση του κύκλου εργασιών τους σε ποσοστό πάνω από 35% και συνέπεια τούτων είναι να κλείσουν ή να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους πολλές από αυτές. Σήμερα η ύφεση προβλέπεται στο 4,5% ,η ανεργία καλπάζει στο 26,5% και σε συνδυασμό με τα λοιπά οικονομικά επακόλουθα, δηλαδή την δραματική μείωση των εισοδημάτων τον περιορισμό της κατανάλωσης την ελαχιστοποίηση των επενδύσεων και το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις διαρκούς συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Αν δεχθούμε ως αναπόφευκτη συνέπεια της κρίσης την ανεργία την μείωση των εισοδημάτων και κατά συνέπεια τον περιορισμό της κατανάλωσης, τότε εκείνα που απομένουν προς έρευνα και προς αντιμετώπιση είναι το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο και οι επενδύσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι όσο αυξάνουν οι εξαγωγές ή όσο μειώνονται οι εισαγωγές τόσο βελτιώνεται ο δείκτης του εμπορικού ισοζυγίου και στη συνέχεια του ΑΕΠ. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι επενδύσεις αποτελούν επίσης στοιχείο βελτίωσης του ΑΕΠ. Όμως δεν είναι ώρα για μεγαλύτερη θεωρητική οικονομολογική ανάλυση. Είναι ώρα, με βάση αυτή και με βάση την ανάλυση των αιτίων και των αιτιατών, να προχωρήσουμε σε προτάσεις και σε εισηγήσεις που θα αποτελέσουν το ερέθισμα της Πολιτείας, την μεγάλη ώθηση, το νέο ξεκίνημα . Η καλλίτερη με τις παρούσες συνθήκες αρχή είναι το άνοιγμα των κρουνών χρηματοδότησης της οικονομίας. Όχι βέβαια  με τον τρόπο που έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά με απόλυτα αναπτυξιακά κριτήρια, με το κριτήριο της επιβίωσης και ανόρθωσης της παραπαίουσας επιχείρησης σε πρώτη φάση,  και της τεκμηριωμένης σύμφωνα με το επιχειρηματικό της πλάνο ανάπτυξής της σε δεύτερη φάση και με το κριτήριο τον εξαγωγικό προσανατολισμό της παραγωγικής μονάδας τον σχεδιασμό του προϊόντος, την σχεδιαζόμενη προβολή του και την προοπτική του να καταστεί επώνυμο. Δεν αρκεί όμως αυτό. Κανείς δεν θα τολμήσει να αντλήσει τα πρώτα λιγοστά έστω, διατιθέμενα χρήματα  αν προηγουμένως δεν πεισθεί ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό.

 Κανείς δεν θα επιχειρήσει αν προηγουμένως δεν αναγνωρίσει  την ύπαρξη αναπτυξιακών κινήτρων, κατεξοχήν θεσμικών, την ύπαρξη δηλαδή εκφρασμένης πολιτικής πρακτικής, εκφρασμένου Διοικητικού σχεδιασμού και ότι άλλο συνθέτει και διαμορφώνει το επιχειρηματικό κλίμα. Ανέφερα ήδη από τις πρώτες παραγράφους για την ανάγκη βελτίωσης του επιπέδου της ποιότητας και της ταχύτητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις από  την Δημόσια Διοίκηση γενικότερα .Δεν είναι αποδεκτό να απαιτείται η γνωμοδότηση ,σε ορισμένες περιπτώσεις,  19 Υπηρεσιών  και στο τέλος να διαρρέουν 72 εβδομάδες προκειμένου να χορηγηθεί μία άδεια επέκτασης ή μία άδεια εγκατάστασης. Δεν είναι δυνατό να περιμένει κανείς ανάπτυξη με το ισχύον φορολογικό καθεστώς τη στιγμή που στη γειτονιά μας υπάρχει πολύ ελκυστική φορολογική αντιμετώπιση. Άλλωστε οι προσδοκώμενοι να εισπραχθούν φόροι πρέπει να βασίζονται περισσότερα στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι στο ύψος του ποσοστού με το οποίο υπολογίζονται. Κανείς δεν πιστεύει  ότι θα ιδούμε επενδύσεις αν δεν ιδούμε προηγουμένως βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Η εφαρμοζόμενη σήμερα τιμολογιακή πολιτική στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο που διαμορφώνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής δεν συμβάλει στην βελτίωσή της. Οι αντίστοιχες τιμές που εφαρμόζονται στους ανταγωνιστές μας στην  ΕΕ είναι πολύ χαμηλότερες. Τελευταία διαπιστώνεται μία πρωτοφανής βουλιμία από ορισμένους Δήμους να αυξήσουν σημαντικά τους Δημοτικούς φόρους και τα Δημοτικά τέλη που επιβάλουν αποκλειστικά στις επιχειρήσεις. Τέλος όπως και παλαιότερα έχουμε επισημάνει ,ίσως όχι με την οφειλόμενη ένταση, την παντελή έλλειψη οργανωμένων χώρων υποδοχής των προσκαλούμενων επενδυτών. Πείτε ότι εμφανίζεται ο επίδοξος επενδυτής και ζητά από την Πολιτεία ,από την Περιφέρεια ή από τον Δήμο  να του υποδείξουν ένα χώρο να εγκατασταθεί. Υπάρχουν οι οργανωμένοι χώροι υποδοχής νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων ;  Όχι .Ποία θα είναι η συνέχεια ; ή δεν θα κάνει την επένδυση ή θα αναζητήσει ένα φθηνό γεωτεμάχιο και να μπει έτσι στη χωρίς τελειωμό βάσανο της αδειοδότησής της ,της πιθανής  περιβαλλοντικής αταξίας και της μη ανεκτής πλέον άτακτης και μη χωροθετημένης διασποράς των επιχειρήσεων.  Πως είναι δυνατό να προσδοκούμε βιομηχανικές επενδύσεις χωρίς  βιομηχανικές υποδομές ;
Ο ΣΒΣΕ ,τον τελευταίο χρόνο, κατέβαλε  εργώδη προσπάθεια και συμμετείχε  σε ομάδες εργασίας που είχαν την υποχρέωση να υποβάλλουν προτάσεις που θα συνέβαλαν αποφασιστικά στην εξυγίανση της μεγαλύτερης, ίσως , άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στη χώρα μας. Ήδη , από τον περασμένο Ιούλιο οι προτάσεις αυτές έχουν διατυπωθεί από την ολομέλεια των ομάδων σε ενιαίο κείμενο που πρέπει άμεσα να εφαρμοσθεί.

Παράλληλα ο ΣΒΣΕ είναι έτοιμος να προτείνει συγκεκριμένα κίνητρα και Νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να τροποποιηθεί ο Ν 3982/11 και να καταστεί ελκυστικότερος , λειτουργικότερος και κατά συνέπεια ο Νόμος κλειδί για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Εξυγίανσης και Ανάπτυξης. Είναι γεγονός ότι η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ στη βιομηχανική της έκφανση μονοπώλησε εν πολλοίς την παρουσίασή μου. Αυτό ουδόλως σημαίνει ότι παραγνωρίζω την σημασία και την αξία της ανάπτυξης και της προώθησης του πολιτιστικού μας προϊόντος ,μοναδικού στον κόσμο, του τουριστικού μας προϊόντος, και του προϊόντος της πρωτογενούς παραγωγής.
Κυρίες και κύριοι,
Σίγουρα και οι τρείς τομείς της οικονομίας προσφέρονται για περαιτέρω ανάπτυξη ,αρκεί όπως προανέφερα η Πολιτεία και οι επιχειρήσεις μέσα από τον διάλογο και την συνεργασία να οικοδομήσουν τα ελάχιστα προαπαιτούμενα. Αυτά τα προαπαιτούμενα είναι πρωτίστως όπως προελέχθη  η διαμόρφωση υγιούς επιχειρηματικού κλίματος με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ικανά να προσελκύσουν τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα αναγνωρίσουν στη χώρα μας την πρόθεση της Πολιτείας και της Κοινωνίας να υποδεχθεί με φιλικότητα τις επενδύσεις εγχώριων και ξένων κεφαλαίων, είναι η στοχευμένη χρηματοδότηση ,το πάγιο φορολογικό καθεστώς, Η εξομάλυνση των τιμών της ενέργειας που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ,  η ανάπτυξη χώρων και περιοχών υποδοχής επενδυτών και ότι άλλο συμβάλει στην πολυπόθητη ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Είμαι βέβαιος ο Έλληνας επιχειρηματία με αυτά θα ξαναβρεί τον δρόμο του ,τον δρόμο που οδηγεί στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ ,και κατά συνέπεια στην παραγωγή πλούτου για όλους.
Ευχαριστώ που με ακούσατε.