Ημερομηνία:
A a
More... Μένουμε Σπίτι    

Μένουμε Σπίτι

Σε Διαρκή Ενημέρωση Στήριξης των Επιχειρήσεων

More...
More... Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.    

Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.

Εκδήλωση Υπογραφής του Ιδρυτικού Συμβολαίου της Εταιρείας Διοίκησης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού Βοιωτίας Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α ΑΕ που πραγματοποιήθηκε την…

More...
More... Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.    

Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.

Εκδήλωση Υπογραφής του Ιδρυτικού Συμβολαίου της Εταιρείας Διοίκησης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού Βοιωτίας Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α ΑΕ που πραγματοποιήθηκε την…

More...
More... Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.    

Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.

Εκδήλωση Υπογραφής του Ιδρυτικού Συμβολαίου της Εταιρείας Διοίκησης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού Βοιωτίας Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α ΑΕ που πραγματοποιήθηκε την…

More...
More... Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.    

Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση αναγγελίας Ίδρυσης της Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α Α.Ε.

Εκδήλωση Υπογραφής του Ιδρυτικού Συμβολαίου της Εταιρείας Διοίκησης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού Βοιωτίας Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ε.Π Ο.Α ΑΕ πραγματοποιήθηκε την 6η…

More...
More... Σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασωπού-Οινοφύτων (ΕΑΝΕΠ)    

Σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασωπού-Οινοφύτων (ΕΑΝΕΠ)

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2019 υπεγράφη το καταστατικό σύστασης της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασωπού-Οινοφύτων.

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2015 JoomlaWorks Ltd.

Παρεμβάσεις | Υπομνήματα

Προς την

Κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη

Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργεια

ΥΠΕΚΑ

Οινόφυτα 05 Δεκεμβρίου 2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΣΚΕΨΗΣ 5ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Θέμα: Δυνατότητες και προοπτική εφαρμογής της ΚΥΑ 20488/19-05-2010

Αξιότιμη κυρία Ειδική Γραμματέα,
Προσερχόμαστε στην συνάντηση αυτή, γνωρίζοντας πολύ καλά το πρόβλημα της ρύπανσης της περιοχής του Ασωπού ποταμού, που μέρος της είναι και η βιομηχανική ρύπανση. Εχουμε παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε όλες τις προσπάθειες που έγιναν, για την εξεύρεση λύσης στο χρόνιο αυτό ζήτημα και έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες, για την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Δυστυχώς για εμάς, η ΚΥΑ 20488/19-05-2010, θέτει αυστηρότατα όρια στα απορριπτόμενα στον Ασωπό ποταμό επεξεργασμένα βιομηχανικά απόβλητα, όσο σε καμμία άλλη βιομηχανική περιοχή της Πατρίδος μας, μηδέ εξαιρουμένης και αυτής της Ε.Ε. Αποτέλεσμα αυτών των ορίων, είναι η βιομηχανία/βιοτεχνία της περιοχής του Ασωπού ποταμού, να καλείτε να εφαρμόσει πρωτοποριακές σύνθετες τεχνικές λύσεις, που συνεπάγονται υψηλό κόστος εγκατάστασης αλλά και λειτουργίας.
Το γεγονός ότι αυτός ο μικρός αριθμός βιομηχανιών-βιοτεχνιών που έχει υποβάλει μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όχι μόνο δεν μας προκαλεί έκπληξη, αλλά αντίθετα  επιβεβαιώνει την πρόβλεψη  μας, για τις μηδαμινές πιθανότητες επιτυχούς εφαρμογής της  παραπάνω ΚΥΑ.

Οι λόγοι αποτυχίας εφαρμογής συνοψίζονται ως ακολούθως:

  1. Η βιομηχανία-βιοτεχνία της περιοχής, υδρεύεται από γεωτρήσεις, λόγω αδυναμίας της Πολιτείας να παράσχει νερό ΕΥΔΑΠ ,έστω και ακατέργαστο. Το νερό των γεωτρήσεων όμως, σύμφωνα με τα όρια που θέτει η παραπάνω ΚΥΑ, θεωρείται ακατάλληλο για βιομηχανική χρήση, όχι όμως για την γεωργία. Επομένως, δεν είναι δυνατή η χρησιμοποίησή του  αν προηγουμένως δεν γίνουν   έργα απορρύπανσης του νερού  αυτού.
  2. Κάθε βιομηχανική μονάδα υποχρεώνεται να επιτύχει τα αυστηρότατα όρια της παραπάνω ΚΥΑ, με δικά της μέσα, χωρίς δηλαδή την πρόβλεψη ή προοπτική κατασκευής κεντρικής μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων ( ΕΕΛ) στην περιοχή. Αυτό συνεπάγεται  υψηλότατο κόστος επένδυσης εντελώς δυσβάστακτο ή αδύνατο να αντιμετωπισθεί. Απαιτείται δαπάνη 300χιλ. έως 1εκ. Ευρώ από επιχειρήσεις ετήσιου τζίρου 800χιλ. έως 5εκ. Ευρώ, χωρίς να υπολογίσει κανείς το κόστος συντήρησης και λειτουργίας της μονάδας. Είναι εντελώς παράλογο έως εξωφρενικό να επιβληθεί αυτού του είδους η συνολική σπάταλη δαπάνη .
  3. Ωστόσο το σημαντικότερο είναι ότι το κόστος αυτό από τη μία μεριά και τα αυστηρότατα όρια ,υπεύθυνα εν πολλοίς για το υψηλό κόστος επένδυσης, από την άλλη, καταδεικνύεται ότι αποτελούν την αιτία του πενιχρού αριθμού μελετών που υποβλήθηκαν.

 

Επομένως ,κατά την εκτίμησή μας, το εγχείρημα της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής Ασωπού έτσι όπως επιχειρήθηκε ,διαχώρισε τελικά την περιβαλλοντική ανταπόκριση σε δύο ταχύτητες . Στη πρώτη τρέχουν οι επιχειρήσεις που αφενός διαθέτουν τους πόρους, ή τους αναζητούν με μεγάλη δυσκολία λόγω των γενικότερων δυσκολιών της αγοράς, και αφετέρου την τεχνογνωσία  για να καταρτίσουν και να υλοποιήσουν τις υποβληθείσες ΑΕΠΟ, και  στη δεύτερη ταχύτητα ,οι υπόλοιπες, που είναι οι περισσότερες και ο λόγος που δεν υπέβαλλαν είναι σίγουρα η αδυναμία τους να το κάνουν και κατά τεκμήριο δεν θα το κάνουν ποτέ.
Ποία είναι λοιπόν η επόμενη ημέρα ; Θα αρχίσουν οι Υπηρεσίες  τον διωγμό των μη συμμορφούμενων, ή θα επιδείξουν ανοχή με την ελπίδα σταδιακής προσαρμογής;  Είναι δυνατόν και να σκεπτόμαστε ,έστω και μία εκ των δύο  πρακτικών; Ούτε ο κλεφτοπόλεμος με τις επιχειρήσεις ούτε η καταμέτρηση της μετανάστευσης των επιχειρήσεων που θα καταστεί αναπόφευκτο επακόλουθο του διωγμού ή του κλεφτοπόλεμου συνάδει  με το ευκταίο αποτέλεσμα των πρακτικών μίας ευνομούμενης Πολιτείας.

Για  εμάς η λύση υπάρχει, είναι μόνο μία και τελεί υπό δύο  αλληλένδετες, ικανές  και αναγκαίες συνθήκες:

  • Να παρασχεθεί στις επιχειρήσεις, το ταχύτερο δυνατόν νερό για τις ανάγκες παραγωγής των προϊόντων τους και διυλισμένο νερό για τους εργαζομένους, το οποίο πρέπει να είναι σε τόσες ποσότητες ώστε να καλύπτουν και τις παραγωγικές ανάγκες ορισμένων επιχειρήσεων, όπου απαιτείται. (βιομηχανία τροφίμων ). Ήδη  πολλές επιχειρήσεις για την κάλυψη των πραγματικών παραγωγικών αναγκών τους αλλά και  για τις ανάγκες των κατατεθεισών ΑΕΠΟ ζητούν επιμόνως από τον Δήμο Τανάγρας βεβαιώσεις για χορήγηση  νερού ΕΥΔΑΠ. Εδώ θα μπορούσε να εξετασθεί το ενδεχόμενο να καλυφθούν οι πάσης φύσεως ανάγκες κατοίκων και επιχειρήσεων  μόνο με  διυλισμένο νερό προκειμένου να αποδεσμευθούν αμέσως τα λιμνάζοντα κονδύλια του ΕΣΠΑ .Αυτό θα αποφόρτιζε το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και θα εξασφάλιζε δύο μεγάλα πλεονεκτήματα:
  1. Για μεν τις επιχειρήσεις που ήδη έχουν καταθέσει ΑΕΠΟ ,πολύ χαμηλότερο κόστος λειτουργίας της προβλεπόμενης σε αυτήν εγκατάστασής τους.
  2. Για δε τις υπόλοιπες που δεν έχουν ακόμα υποβάλλει ΑΕΠΟ ,να αποτελέσει τον λόγο να σπεύσουν να το κάνουν υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ικανοποιηθεί και η δεύτερη ικανή και αναγκαία  συνθήκη.
  • Να αναζητηθεί επειγόντως και να εγκατασταθεί ιδιώτης επενδυτής ο οποίος από κοινού με την ΕΥΔΑΠ ή με τη σύμπραξη και άλλων ενδιαφερομένων επενδυτών ,κάτω από το πλέγμα συγκεκριμένων κινήτρων θα αναλάμβανε την εγκατάσταση κεντρικής μονάδας επεξεργασίας των προ επεξεργασμένων υγρών βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής και όχι μόνο, δεδομένου ότι η μονάδα αυτή μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά για την κάλυψη προσθέτων αναγκών του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Τανάγρας. Είναι πρωτόγνωρο για περιοχή με αυτό το πλήθος των επιχειρήσεων η απουσία τέτοιας εγκατάστασης.
  • Τέλος  η πλήρης εξομοίωση  των ορίων που έχουν τεθεί  για τα βιομηχανικά απόβλητα με αυτά τα των αστικών λυμάτων, που απορρίπτονται από τον βιολογικό καθαρισμό των Οινοφύτων θα ήταν  μία απόφαση ρεαλιστική και δίκαιη.

 

Κυρία Ειδική Γραμματέα,

Τα ανωτέρω δεν αποτελούν νέες ιδέες ή νέες προτάσεις. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι βιομηχανίες της περιοχής έχουν ήδη χρηματοδοτήσει σχετική μελέτη εδώ και δεκαοκτώ μήνες οι λεπτομέρειες της οποίας είναι γνωστές στην ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει αποφασίσει την ανάθεση συμπληρωματικής μελέτης  πλην όμως δεν την έχει ακόμη αναθέσει.
Σήμερα, στις συνεπείς επιχειρήσεις  είκοσι πέντε ημέρες πριν τη λήξη όλων των προθεσμιών δεν τους έχει χορηγηθεί εγκρίσεις για τις κατατεθείσες ΑΕΠΟ. Τι  θα κάνει η Πολιτεία την επομένη: θα επιβάλλει πρόστιμα στην συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της περιοχής, που μοιραία θα τις οδηγήσει σε κλείσιμό τους, δημιουργώντας συν τοις άλλοις, τεράστιο πρόβλημα ανεργίας, ή θα δώσει λύση;
Είναι η ώρα να ληφθούν ρεαλιστικές και  δίκαιες αποφάσεις:
Οι επιχειρήσεις της περιοχής είναι πρόθυμες να πετύχουν τα καλλίτερα, δυστυχώς δεν μπορούν να πετύχουν τα αδύνατα.
Οι αποφάσεις σας θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα την απασχόληση των εγκατεστημένων στην περιοχή επιχειρήσεων και ακόμη αυτή ταύτη την ύπαρξη πολλών από αυτές. Πρόκειται για επιχειρήσεις που στο σύνολό τους  απασχολούν πάνω από είκοσι πέντε χιλιάδες εργαζόμενους. Εξάγουν  πάνω από το 12% των Ελληνικών εξαγωγών πλην καυσίμων και συμμετέχουν κατά 4% στο ΑΕΠ της χώρας.
Οι αποφάσεις σας πρέπει να είναι αποφάσεις κράτους δικαίου, κράτους αρωγού και όχι κράτους τιμωρού. Άλλωστε μην ξεχνάμε τις ευθύνες που έχει για τη δημιουργηθείσα κατάσταση.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συνάντηση αυτή θα σημάνει την έναρξη συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής, με στόχο την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος.
Έχει γίνει κατανοητό από όλους στην περιοχή, ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλους πειραματισμούς, αναβολές ή μονομέρειες. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν μπορεί να περιμένει άλλο.


Με Εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Νικόλαος κουδούνης