Ημερομηνία:
A a
More... Σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασωπού-Οινοφύτων (ΕΑΝΕΠ)    

Σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασωπού-Οινοφύτων (ΕΑΝΕΠ)

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2019 υπεγράφη το καταστατικό σύστασης της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασωπού-Οινοφύτων.

More...
More... Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΒΣΕ 15.04.2019    

Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΒΣΕ 15.04.2019

Στις 12 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας

More...
More... Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΒΣΕ 15.04.2019    

Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΒΣΕ 15.04.2019

Στις 12 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας

More...
More... ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ    

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Μια σημαντική όσο και πολυδιάστατη συμφωνία συνεργασίας υπογράφτηκε την 4η Μαρτίου 2019 μεταξύ της Βιβλιοθήκης Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Συνδέσμου…

More...
More... Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΒΣΕ 15.04.2019    

Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΒΣΕ 15.04.2019

Στις 12 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας

More...
More... ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ    

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Μια σημαντική όσο και πολυδιάστατη συμφωνία συνεργασίας υπογράφτηκε την 4η Μαρτίου 2019 μεταξύ της Βιβλιοθήκης Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Συνδέσμου…

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2015 JoomlaWorks Ltd.

Επιχειρηματικά Νέα

nk gs 7april

Κυρία Υφυπουργέ . Κύριε Περιφερειάρχη ,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, η παρουσία σας μας τιμά ιδιαιτέρως, και μας γεμίζει κουράγιο αισιοδοξία και δυναμισμό να συνεχίσουμε τις προσπάθειες  ως  Επιχειρήσεις και κατά δεύτερο λόγο ως Σύνδεσμος, ώστε καταφέρουμε να αναδείξουμε την Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση Οινοφύτων –Σχηματαρίου σε μία δεσπόζουσα χωροθετημένη, πολεοδομημένη και θεσμοθετημένη ΒΙΠΕ πρότυπο. Πιστεύουμε ότι η  παρουσία της Υφυπουργού Βιομηχανίας κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη που δήλωσε με απόλυτα σαφή τρόπο το έμπρακτο ενδιαφέρον του Υπουργείου Βιομηχανίας για την περιοχή αυτή και για ολόκληρη την Ελληνική Βιομηχανία, η παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κυρίου Κώστα Μπακογιάννη που προ ολίγου μας ανέπτυξε αναλυτικά την πρωτοβουλία του για ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων –Σχηματαρίου, επιβεβαιώνουν την πεποίθηση αυτή και εξασφαλίζει την επιτυχία του εγχειρήματος.

Θα μου επιτρέψετε όμως να αναφερθώ για λίγο στα προαπαιτούμενα, κατά την επίκαιρη ορολογία, που είναι απαραίτητα προκειμένου να εξασφαλίσουμε συνθήκες ανάπτυξης των επιχειρήσεων της Στερεάς  Ελλάδας και ειδικότερα της Βοιωτίας.

Σήμερα, η κρίση, η συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς, τα capital controls και τα  περιορισμένα κίνητρα των αναπτυξιακών νόμων σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη ενέργειας, της πενιχρής χρηματοδότησης και η εξοντωτική φορολογία, έχουν οδηγήσει την Στερεά Ελλάδα και πολύ περισσότερο την Βοιωτία σε μαρασμό. Περισσότερες από 100 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή Οινοφύτων- Σχηματαρίου έχουν αναστείλει τις εργασίες τους ή έχουν κλείσει οριστικά. Πολλές από αυτές έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους σε όμορες χώρες των Βαλκανίων. Κατά την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, έχουν χαθεί επενδύσεις πάνω από €300 εκατ. και πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας. Υπάρχουν έντονοι  προβληματισμοί και έκδηλες ανησυχίες των βιομηχανιών μελών του Συνδέσμου μας για την τύχη της περιοχής μας. Στην πραγματικότητα μεταφράζονται σε πεποίθηση ότι αν δεν υπάρξουν τολμηρά αναπτυξιακά κίνητρα, αν δεν αρθούν τα εμπόδια και αντικίνητρα που υπάρχουν σήμερα και δεν αποκατασταθεί υγειές Επιχειρηματικό Περιβάλλον, θα έχουμε, με μαθηματική ακρίβεια, τα ακολουθά αποτελέσματα:

  • Θα έχουμε περαιτέρω μαρασμό, τεχνολογική απαξίωση και αποβιομηχάνιση του Νομού.
  • Θα έχουμε ραγδαία αύξηση της ανεργίας που ανήλθε κατά το 2015 για το σύνολο της Στερεάς Ελλάδας σε ποσοστό 28% έναντι 10,7% το 2009 (Πηγή ΕΛΣΤΑΤ 2013). Σημειώνεται ότι ο κατατεθείς προϋπολογισμός προβλέπει ποσοστό ανεργίας 26% για το 2016.
  • Θα έχουμε περιορισμό της Προστιθεμένης αξίας και των εξαγωγών του Νομού.
  • Τέλος θα έχουμε περαιτέρω επιδείνωση της πληθυσμιακής εξέλιξης της Περιφέρειας
    • Μείωση στη δεκαετία κατά 9,66% έναντι 1,61 στο σύνολο της επικράτειας.
    • Ταχύτερη πληθυσμιακή γήρανση 163,2 ηλικιωμένοι ανά 100 παιδιά, έναντι 137 ανά 100 παιδιά σε επίπεδο χώρας.

Σήμερα  που η Οικονομία διέρχεται σοβαρή κρίση, ο πυλώνας Βιομηχανία ο οποίος συμμετέχει στην διαμόρφωση του ΑΕΠ σε ποσοστό 9% με μέσο όρο ΕΕ 15% και στόχο για την ΕΕ 20%, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ στήριξη σε επίπεδο κινήτρων και υποδομών, χρειάζεται άμεση αποδοχή και ενεργοποίηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του FOROUM Βιομηχανίας που η κυρία Υφυπουργός, προς τιμή της, είχε την πρωτοβουλία να συστήσει.
Πώς θα επιβιώσει σήμερα η επιχείρηση που καλείται να καταβάλλει εξοντωτικά ποσά  για να μεταφέρει τα απόβλητά της στο εξωτερικό; Χωρίς περιβαλλοντικές  υποδομές δεν είναι δυνατή ούτε η επιβίωση των υφισταμένων επιχειρήσεων ούτε η δημιουργία χώρων και περιοχών υποδοχής νέων άμεσων επενδύσεων στον τομέα της Βιομηχανίας, πρόβλημα που και παλαιότερα έχουμε επισημάνει.
Η Περιοχή μας σήμερα, ούτε δίνει την δυνατότητα επέκτασης των υφισταμένων Επιχειρήσεων ούτε διαθέτει οργανωμένους χώρους υποδοχής νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα αφενός να καθηλώνει κάθε αναπτυξιακό σχεδιασμό από την μία μεριά και να εξαφανίζει τα ελκυστικά πλεονεκτήματα της από την άλλη.  
Όχι δεν θέλουμε τον μαρασμό, θέλουμε ανάπτυξη, θέλουμε νέες επενδύσεις , θέλουμε νέες θέσεις εργασίας.
Πώς όμως είναι δυνατό να προσδοκούμε βιομηχανικές επενδύσεις χωρίς  βασικές περιβαλλοντικές υποδομές;
Πώς είναι δυνατό να προσδοκούμε βιομηχανικές επενδύσεις χωρίς  χωροθέτηση;  Είναι η ώρα λοιπόν, της ανάληψης πρωτοβουλιών που θα αποτελέσουν το ερέθισμα για την Πολιτεία και την μεγάλη πρόκληση να σταθεί και αυτή στο πλάι μας για να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην υλοποίηση του ονείρου δεκαετιών , δηλαδή στην ανάπτυξη του  Επιχειρηματικού Πάρκου  Οινοφύτων - Σχηματαρίου .
Όλα όσα σας προανέφερα συνιστούν βεβαίως προαπαιτούμενα για την επιβίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής , πλην όμως το βασικό προαπαιτούμενο είναι η διαμόρφωση ενός περισσότερου αποτελεσματικού και λειτουργικού νόμου, νόμου εργαλείο υλοποίησης που συνίσταται στην τροποποίηση του Ν. 3982/11. Στο πλαίσιο των Ομάδων εργασίας του FORUM Βιομηχανίας και ειδικότερα στην Ομάδα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος είχα την ευκαιρία να καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις .
Κατόπιν τούτων καλώ την κυρία Υφυπουργό να συστήσει άμεσα ειδική ολιγομελή Ομάδα εργασίας που θα αποτελείται από στελέχη του Υπουργείου , του ΣΕΒ και των Περιφερειακών Συνδέσμων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όχι μόνο της ΑΒΣ Οινοφύτων-Σχηματαρίου αλλά ολόκληρης της Χώρας.
Για εμάς που πασχίζουμε επί σειρά ετών, να αποκτήσει η περιοχή τις ελάχιστες περιβαλλοντικές υποδομές, θα είναι μεγάλη ηθική ικανοποίηση και δικαίωση .  
Για τους ανωτέρω λόγους , χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του κ. Περιφερειάρχη να συσταθεί Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση Οινοφύτων-Σχηματαρίου και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την συνεπεξεργασμένη Συμφωνία μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας.
Ευχαριστώ.
Οινόφυτα 7 Απριλίου 2016
Νικόλαος Κουδούνης

 

Word Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ομιλία της Υφυπουργού Βιομηχανίας κας Θεοδώρας Τζάκρη

 

Word Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ομιλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κου Κώστα Μπακογιάννη

 

weblink Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου